Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Tortilla Orkiszowa Piadina BIO 260 g La Bio Idea
Tortilla Orkiszowa Piadina BIO 260 g La Bio Idea

14,76 zł

Cena regularna:

17,91 zł

Najniższa cena: 14,93 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Pieczywo

W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin oraz nawozów. Z tego względu do produkcji pieczywa używa się często pradawnych gatunków zbóż jak płaskurka czy samopsza. Co prawda nie przynoszą one plonów porównywalnych ze zbożami uprawianymi na masową skalę, ale charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Przede wszystkim zawierają dużo witamin, minerałów i aminokwasów. Cały proces produkcji pieczywa ekologicznego, od uprawy zbóż aż po wypiek, jest nadzorowany i podlega ścisłej kontroli jednostek certyfikujących.

Pieczywo

Chleb Biały Pita BIO 280 g Florentin Chleb Biały Pita BIO 280 g Florentin
Cena:

10,62 zł

Cena regularna: 11,36 zł

Najniższa cena: 10,85 zł
zobacz więcej
  • promocja
Chleb Brązowy Pita BIO 280 g Florentin Chleb Brązowy Pita BIO 280 g Florentin
Cena:

10,62 zł

Cena regularna: 11,36 zł

Najniższa cena: 10,78 zł
zobacz więcej
  • promocja
Tortilla Orkiszowa Piadina BIO 260 g La Bio Idea Tortilla Orkiszowa Piadina BIO 260 g La Bio Idea
Cena:

14,76 zł

Cena regularna: 17,91 zł

Najniższa cena: 14,93 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Pieczywo – jak powstaje BIO pieczywo?

Pieczywo ekologiczne jest produkowane w co najmniej 95% z surowców pozyskanych z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dodatkowo gospodarstwa eko podlegają corocznym kontrolom procesu produkcji. Uprawy dostarczające surowce do produkcji pieczywa ekologicznego muszą spełniać ściśle określone warunki. Najważniejsze z nich to:

  • zakładanie upraw wyłącznie na terenach nieskażonych,

  • całkowity zakaz używania nawozów sztucznych oraz pestycydów,

  • wykorzystanie naturalnych nawozów jak kompost, obornik czy gnojowica,

  • ograniczenie do minimum wykorzystania maszyn,

  • zróżnicowanie upraw w ramach płodozmianu.

Duży wpływ na jakość pieczywa ekologicznego ma sam sposób produkcji. Chleby BIO są wytwarzane wyłącznie tradycyjnymi metodami. Standardowe pieczywo jest zazwyczaj produkowane z zakwasu w proszku pochodzącego z fermentacji jednofazowej. Pieczywo ekologiczne przygotowuje się na bazie świeżego zakwasu z fermentacji wielofazowej.

Pieczywo – czym chleb BIO różni się od pieczywa konwencjonalnego?

Pieczywo konwencjonalne jest najczęściej produkowane na masową skalę. Do jego wytwarzania używa się często ciasta, które jest poddawane głębokiemu mrożeniu. To negatywnie wpływa na wartości odżywcze i smakowe wypieku. Dlatego producenci dodają do konwencjonalnego pieczywa różnego rodzaju ulepszacze (przeciwutleniacze, emulgatory).

Pieczywo ekologiczne w znacznej większości przypadków jest wytwarzane w małych piekarniach. Proces produkcji nie ma w tym przypadku skali przemysłowej. Tego typu piekarnie bardzo często działają przy gospodarstwach ekologicznych. Produkcja EKO pieczywa odbywa się z wykorzystaniem certyfikowanych surowców. W praktyce taki wypiek jest dużo trudniejszy i wymaga doskonałego wyczucia ciasta. Technologia produkcji musi być dostosowana do konkretnych surowców oraz aktualnie panujących warunków.

Ogromną zaletą pieczywa ekologicznego jest jego niepowtarzalność. Produkty wytwarzane w poszczególnych gospodarstwach mają zawsze nieco inny skład. Możliwość wykorzystania wielu rodzajów mąki ekologicznej zapewnia duże zróżnicowanie chlebów bio. Dzięki temu można znaleźć pieczywo idealnie dopasowane do indywidualnych upodobań.

W procesie produkcji pieczywa ekologicznego nie używa się sztucznych konserwantów oraz dodatków technologicznych, które są powszechnie stosowane do wypieku konwencjonalnego chleba. Zamiast szkodliwych substancji wykorzystywane są naturalne produkty (miód), które podnoszą walory smakowe i odżywcze. Mąki ekologiczne używane do wypieku chleba bio nie zawierają węglanu wapnia. Pieczywo BIO wyróżnia się także zdecydowanie niższą zawartością azotanów, azotynów oraz innych związków rakotwórczych

Jedną z zauważalnych różnic pomiędzy pieczywem ekologicznym i konwencjonalnym jest wyższa cena tego pierwszego. Te dysproporcje wynikają jednak z wymogów dotyczących całego procesu produkcji. W tym przypadku wyższa cena jest podyktowana dużo lepszą jakością pieczywa ekologicznego.

Jak rozpoznać pieczywo BIO?

Obecnie niektórzy producenci stosują zabiegi marketingowe w formie oznaczeń, które mogą sugerować ekologiczne pochodzenie danego produktu. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku dane pieczywo spełnia normy produktu eko. Głównym kryterium dla kupującego powinno być oznaczenie w formie białego listka utworzonego z unijnych gwiazdek na zielonym tle. Tylko taki symbol daje gwarancję, że dany produkt spełnia normy wypieku ekologicznego.

Pod unijnym oznaczeniem powinien także znajdować się:

  • numer jednostki certyfikującej (w Polsce ma on format PL-EKO-numer),

  • nazwa i adres producenta,

  • oznaczenie miejsca, z którego pochodzą surowce organiczne wykorzystane w procesie produkcji.

Więcej o tym jak rozpoznać żywność ekologiczną piszemy na naszym blogu.

Pieczywo – jakie są największe zalety pieczywa BIO?

Pieczywo ekologiczne jest zdrowe i smaczne. Na uwagę zasługuje jego wysoka wartość odżywcza oraz bezpieczeństwo dla zdrowia. Pieczywo ekologiczne to doskonały wybór także dla osób, które wymagają specjalnego planu żywienia. Przez specyficzny proces produkcji i wykorzystanie wysokiej klasy surowców ekowyroby piekarskie wykazują o wiele mniejszą alergenność od konwencjonalnej żywności. Jednocześnie zwiększają przyswajalność glutenu.

Pieczywo EKO:

  • często może być spożywane przez alergików i osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu,

  • wykazuje pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową oraz pH przewodu pokarmowego,

  • doskonale sprawdza się w diecie odchudzającej,

  • zapewnia wyjątkowe walory smakowe, chrupką strukturę oraz wyrazisty zapach,

  • idealnie komponuje się z innym produktami ekologicznymi jak sery, wędliny czy warzywa.

Pieczywo ekologiczne sprawia, że dotychczasowe posiłki nabierają zupełnie nowego smaku.

pieczywo ekologiczne

Pieczywo – o czym pamiętać podczas wyboru pieczywa EKO?

Panuje powszechne przekonanie, że pieczywo to jeden z najbardziej tuczących produktów spożywczych. Niekoniecznie jest to zgodne z rzeczywistością. Tak naprawdę wiele w tym przypadku zależy od codziennej diety. Wpływ na komponowanie posiłków mogą mieć także przewlekłe choroby oraz zaburzenia hormonalne.

Wybierając pieczywo, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii:

  • nie każde ciemne pieczywo jest razowe – często zdarza się, że jest sztucznie barwione na przykład dodatkiem karmelu, aby jedynie imitować razowy chleb,

  • pieczywo pszenne (graham, pszenne razowe, orkiszowe) także może być zdrowe – tego typu wypieki zalecane są przede wszystkim osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym,

  • nie warto wybierać pieczywa z dodatkiem konserwantów i barwników – tego typu związki są szkodliwe dla organizmu,

  • celiakia lub nietolerancja glutenu wcale nie wykluczają możliwości spożywania pieczywa – w takim przypadku najlepszym wyborem są produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, który wskazuje na brak glutenu w składzie pieczywa. BioSklep w sprzedaży posiada pieczywo bezglutenowe.

Pieczywo jest w Polsce naturalną częścią codziennego jadłospisu. Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba lub świeżej bułki. Według danych GUS (Główny Urząd Statystyczny) pieczywo regularnie kupuje aż 96% gospodarstw domowych. To najwięcej spośród wszystkich produktów żywnościowych. Dlatego tak ważna jest dbałość o wybór wysokiej jakości pieczywa ekologicznego, które zawiera cenne wartości odżywcze, a przy tym jest wolne od szkodliwych dodatków.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium