Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Paluszki

Paluszki to wyjątkowo lubiana przekąska zarówno przez dorosłych jak i przez dzieci. Idealny wybór na każdą imprezę. Solone paluszki są trochę prostsze w produkcji niż pozostałe dostępne na rynku słone przekąski. Najważniejszym elementem, bazą dla paluszków jest ciasto drożdżowe. Robi się z niego długie wałeczki. Następnym krokiem jest umieszczenie ich w wodorotlenku sodu, a następnie pokrojenie ich na kawałki. Wodorotlenek sodu jest odpowiedzialny za to, że paluszki stają się pięknie błyszczące i apetyczne.

Bardzo ważnym krokiem przy produkcji paluszków jest posypanie ich np. solą i włożenie do pieca. Gdy zostaną już dobrze upieczone, to dopiero wtedy paluszki są schładzane, pakowane i dostarczane do sklepów. Temperatura pieczenia paluszków to nawet 4000 stopni Celsjusza. 

Paluszki

Paluszki solone

Gdy się odchudzasz, to powinieneś całkowicie wyeliminować z diety: krakersy, chleb, produkty z ryżem, paluszki solone. Wszystkie te produkty są zamieniane przez Twój organizm na węglowodany proste. Gdy po nie sięgasz, to wtedy rośnie poziom glukozy w Twojej krwi. Zwiększa się wydzielanie insuliny. Cukier zostaje wtedy zamieniony na tłuszcz. Paluszki solone to zdecydowanie nie jest optymalny wybór dla osób na diecie odchudzającej. Po pierwsze zalicza się je do produktów wysoko przetworzonych, a po drugie zawierają bardzo duże ilości sodu. Są lepsze źródła węglowodanów.

Słone paluszki są źródłem pustych kalorii. Mają w sobie duże ilości tłuszczu, węglowodanów i soli. Brakuje w nich cennego błonnika, witamin i składników mineralnych. Osoby na diecie odchudzającej powinny lepiej sięgnąć po nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch, ciecierzyca). Znajduje się w nich białko oraz błonnik pokarmowy, które mogą pozytywnie wpływać na metabolizm. Natomiast solone paluszki warto jest zastąpić innymi, nietuczącymi przekąskami, takimi, jak: maliny, jabłka, jagody, arbuzy oraz owoce cytrusowe. Do diety należy również dodać niskokaloryczny nabiał, który jest bogaty w wapń i witaminę D.

Paluszki z sezamem

Paluszki z sezamem ważą 16 g i mają 75 kcal. Proporcjonalnie 2 porcje ważą 32 g, a 3 porcje ważą 48 g. Średnio porcja paluszków z sezamem ma 75 kcal. W 100 g natomiast jest 466 kalorii. Proporcjonalnie 2 porcje mają 150 kcal, a 3 porcje dostarczają 225 kalorii. Paluszki z sezamem mają 2,1 g białka na porcję. Proporcjonalnie 2 porcje mają 4,2 g białka, a 3 porcje dostarczają 6,3 g białka. W 100 g natomiast jest 13,3 g białka. Paluszki z sezamem mają 9,6 g węglowodanów na porcję. Proporcjonalnie 2 porcje mają 19,2 g węglowodanów, a 3 porcje dostarczają 28,8 g węgli. W 100g jest 60,1 g węglowodanów. Paluszki z sezamem mają 3,1 g tłuszczu na porcję. Proporcjonalnie 2 porcje mają 6,2 g tłuszczu, a 3 porcje dostarczają 9,3 g tłuszczy. W 100g jest 19,1 g tłuszczu. Paluszki z sezamem mają następujące wartości odżywcze na porcję to: białko 2,1 g,tłuszcz 3,1 g, kwasy tłuszczowe nasycone 9,6 g, węglowodany 9,6 g.

paluszki

Paluszki z makiem

Paluszki z makiem to łagodna w smaku przekąska, którą bardzo lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Mogą stanowić doskonałe uzupełnienie deski serów i wędlin, świetnie smakują z sosami lub solo. Są perfekcyjnie chrupkie i obsypane idealną ilością maku. To bardzo dobra przekąska w czasie spotkań ze znajomymi, przy oglądaniu meczu ulubionej drużyny, czy pasjonującego filmu. Możesz je przynieść na piknik, grilla, czy zabrać na rodzinną wycieczkę. Na pewno zaraz znajdziesz na nie chętnych!

Podstawą paluszków z makiem jest mąka pszenna i skrobia ziemniaczana. W dalszej kolejności znajdują się cukier, mak, olej rzepakowy, drożdże, mąka słodowa jęczmienna i sól. Paluszki z makiem kupione w supermarkecie mogą zawierać również śladowe ilości sezamu. W sklepowych paluszkach z makiem znajdziesz równie niestety wiele konserwantów i sztucznych substancji. W ich składzie można spotkać następujące pozycje substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, difosforan disodowy, wodorowęglan amonu), aromat, substancja glazurująca (wodorotlenek sodu).

Paluszki bez soli

Paluszki bez soli bywają dostępne w sklepach, ale rzadko. Paluszki o najlepszym składzie znajdziesz w sklepach z ekologiczną żywnością. Najczęściej są to paluszki grahamowe lub wyprodukowane z mąki orkiszowej. Smakują i chrupią bardzo podobnie do tych tradycyjnych, więc skuszą nie na nie nie tylko wielbiciele zdrowego trybu życia. W ich składzie nie ma nie tylko soli, ale również cukru i bardzo szkodliwego dla organizmu oleju palmowego. Znajdziesz go w bardzo wielu ciastkach, oraz chipsach. Sól w tych paluszkach została zastąpiona przez przyprawy, takie jak sproszkowana cebula lub papryka.

Czy wiesz, że…

… Leszek Stelmach w 1990 roku założył firmę Manless i zaczął produkować paluszki. Wtedy wszyscy znali tylko te z solą, ale chciano w końcu czegoś innego, nowego, smaku, którego jeszcze nie było. Leszek Stelmach postanowił dodać zamiast soli sezam. Po spróbowaniu, okazało się to strzałem w 10! Nowym smakiem zachwycił się każdy. Tak powstały pierwsze paluszki z sezamem. Zaraz potem zaczęto regularną produkcję.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium