Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Migdały bez glutenu

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Bezglutenowe migdały

Migdały mają w sobie bardzo wiele cennych wartości odżywczych. Często sięgają po nie kobiety w ciąży, ponieważ mogą pomagać im w zwalczaniu porannym mdłości. To również dobry wybór dla osób będących na diecie odchudzającej, ponieważ mogą dawać wsparcie w napadach głodu. Ich jedzenie może niwelować stres i nadmierną nerwowość. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają migdały bezglutenowe.

Co to są migdały?

Migdały to nasiona migdałowca. Zazwyczaj błędnie nazywa się je orzechami. Zyskały nawet miano króla orzechów. Słodkie migdały (A. communis var. sativa) pochodzą z Bliskiego Wschodu. Zawierają one w sobie: dużo witaminy B2 (1.138 mg/100 g), witaminy E (25.63/100 g) i błonnika (12,5 g/100g). To również bardzo cenne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i pierwiastków mineralnych, w szczególności potasu. Ten pierwiastek jest niezwykle ważny dla wegan, wegetarian, osób żyjących w ciągłym stresie oraz kobiet w ciąży.

Czy możesz jeść migdały bezglutenowe w ciąży i w czasie odchudzania?

Migdały bezglutenowe powinno być obowiązkowym elementem w diecie kobiet w ciąży. Przede wszystkim ze względu na to, że są bogate w kwas foliowy, który jest wyjątkowo istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Migdały bezglutenowe mogą również pomagać w walce z porannymi mdłościami, czy innymi sensacjami żołądkowymi. Wszystko dlatego, że migdały bezglutenowe zobojętniają kwasy żołądkowe i mogą wpływać łagodząco na dokuczliwe uczucie pieczenia w żołądku.

Migdały bezglutenowe niestety mają w swoim składzie duże ilości tłuszczu oraz kalorii. Mimo to, w umiarkowanych ilościach mogą po nie sięgnąć nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Znajdujące się w nim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mogą pozytywnie wpływać na trawienie i zapobiegać magazynowaniu się tkanki tłuszczowej.

Migdały bezglutenowe są również bardzo cennym źródłem błonnika (12,5 g/100 g). Na długo wypełnia on żołądek i gwarantuje uczucie sytości. Jednocześnie nie można przesadzać z ich ilością, ponieważ mogą dać rezultaty odwrotne od zamierzonych. Najlepiej spożywać nie więcej niż garść migdałów bezglutenowych kilka razy w ciągu tygodnia. Możesz je traktować jako dodatek do innych potraw, na przykład do owsianki, a nie samodzielną przekąskę. Wtedy występuje zbyt duże ryzyko, że zjesz ich o wiele więcej niż zamierzałeś.

migdały bezglutenowe

Jakie migdały bezglutenowe najlepiej wybierać?

Niezależnie od tego, czy cierpisz na nietolerancję glutenu, czy możesz go bezpiecznie spożywać, to lepiej unikaj migdałów na wagę. Narażasz się na to, że nieświadomie kupić produkt spożywczy przeterminowany. Z migdałów sprzedawanych na wagę bardzo szybko znikają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. To sprawia, że te orzechy tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Dlatego o wiele lepiej wybierać zapakowane przez producenta migdały, na przykład w Biosklepie.

Migdałów bezglutenowych nie powinieneś poddawać obróbce termicznej. Chodzi o ich gotowanie, smażenie lub prażenie. Wysoka temperatura, tak samo, jak sprzedawanie ich po terminie, powoduje, że produkt traci bardzo wiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie one głównie odpowiadają za dobroczynne właściwości migdałów bezglutenowych.

Nigdy nie kupuj migdałów bezglutenowych z pleśnią. Narazisz się na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Jeżeli migdały mają pleśniowy, zatęchły lub charakterystyczny posmak, to najlepiej wyrzuć je do kosza.

Czy migdały bezglutenowe koją nerwy?

W migdałach bezglutenowych znajdziesz duże ilości witamin z grupy B (zwłaszcza niacyny, to jest witaminy B3) i NNKT. Wszystkie te składniki mogą pozytywnie wpływać na stan Twoich nerwów, na pamięć i koncentrację. Jednocześnie jedzenie migdałów może się przyczynić do mniejszego wahania nastrojów i lepszego samopoczucia psychicznego. Migdały bezglutenowe są polecane dla osób, które są ciągle narażone na silny stres lub nadmierne obciążenia psychiczne.

Czy migdały są naturalnie bezglutenowe?

Chociaż migdały z natury są bezglutenowe, to czasami w procesie produkcji zostaną zanieczyszczone tym alergenem. W Biosklepie znajdziesz migdały, które zostały przebadane na zawartość glutenu i są bezpieczne dla osób z celiakią i osób z nietolerancją na gluten.

Czy wiesz, że …

… w wielu krajach migdały uważa się za afrodyzjak. Warto przygotować smakowite dania z migdałami na randkę. W ten sposób zatroszczysz się nie tylko o Twoje zdrowie i wybranka, ale również o odpowiednią atmosferę na romantycznym spotkaniu. Dobrym pomysłem jest na przykład przyrządzenie ryby lub sałatki z migdałami.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium