Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

CAFE MICHEL ekologiczna kawa

CAFE MICHEL ekologiczna kawa

Cafe Michel - rzemieślnicza palarnia kawy z siedzibą w Gironde we Francji od 1981 roku. Pionier rolnictwa ekologicznego i sprawiedliwego handlu w sklepach ekologicznych.

Certyfikat ekologiczny i uczciwy
Wszystkie nasze kawy ekologiczne posiadają certyfikat sprawiedliwego handlu (FairTrade) i europejską etykietę ekologiczną.

Prażenie rzemieślnicze
Nasze kawy palimy powoli, zachowując krzywą palenia, która ujawnia aromaty każdego pochodzenia

Spółdzielnie producentów
Mamy bezpośredni kontakt z 53 spółdzielniami, które mobilizują się do utrzymania chłopskiego rolnictwa z siedzibą w Gironde
Jesteśmy spółdzielnią pracowników: u nas ludzie mają pierwszeństwo przed kapitałem

Historia firmy od dziś do początków:
2020 - Jesteśmy w SCOP
Obecnie mamy 22 pracowników. Nasza spółdzielnia wspiera, stosując sprawiedliwy handel, spółdzielnie producentów, które mobilizują się na rzecz rolnictwa chłopskiego na całym świecie.

2019 - Chodźmy luzem
Nasz SCOP jest członkiem Vrac Network, stowarzyszenia zrzeszającego ponad 1300 firm. Bulk to jedno z rozwiązań umożliwiających ponowne przemyślenie naszych modeli produkcji i konsumpcji w kierunku bardziej odpowiedzialnego i zrównoważonego modelu.
Kawa, czekolada, cukier, quina, ryż i przyprawy są dostępne luzem.

2018 - Nowa palarnia
Zespół SCOP inauguruje nowe rzemieślnicze warsztaty palenia kawy przy wsparciu miasta Pessac oraz w obecności historycznych partnerów: Yuridy Pillumue ze spółdzielni Fondo Paez w Kolumbii i Alberto Ortiza ze spółdzielni Majomut w Chiapas.
Transport bez węgla - we współpracy z Biocoop i TWOT testujemy transport żeglarski! Nasza kawa z Meksyku to pierwsza kawa organiczna i pochodząca ze sprawiedliwego handlu, która przepłynęła szkunerem przez Ocean Atlantycki. Inicjatywa mająca na celu zmniejszenie śladu węglowego, który okazuje się trudny do osiągnięcia pod względem ostatecznej ceny dla konsumentów.

2017 - Nagroda za innowacyjność w Biocoop
Café Michel otrzymuje nagrodę za innowację od marki Biocoop, aby nagrodzić koncepcję kawy luzem i mieloną, wdrożoną w ich sieci.
Członek SCA France
Café Michel zostaje członkiem Francuskiego Stowarzyszenia Kawy Specjalistycznej. SCA France ma na celu nakłonienie ludzi do odkrywania kaw specjalnych: kaw terroir wytwarzanych przez producentów o tradycyjnym know-how i wypalanych przy użyciu wymagających rzemieślniczych metod.

2016 - Nagroda za najlepsze espresso
Francuski Komitet Kawy przyznaje swoją pierwszą nagrodę za najlepszą francuską mieszankę Expresso naszemu CONGO-COLOMBIA EXPRESSO

2015 - Symbol chłopskich wytwórców
Kawy są teraz certyfikowanym symbolem chłopskich producentów. Ta etykieta gwarantuje uczciwy handel skoncentrowany wyłącznie na drobnym rolnictwie chłopskim. Należy do producentów sprawiedliwego handlu. Aby promować znak we Francji, Café Michel jest współzałożycielem francuskiego stowarzyszenia promującego znak Symbol of Farmer Producers.

2013 - Nowa tożsamość graficzna
Kawy zmieniają się w wyglądzie, aby były bardziej spójne z Terra Etica i zgodne z duchem czasu: ekologiczny i sprawiedliwy handel, który pojawia się bez komplikacji dla jakości lokalnych produktów od małych producentów.

2011 - Terra Etica
Założyciel Café Michel przechodzi na emeryturę. SCOP Café Michel i ETHIQUABLE, które podzielają te same wartości, tworzą nowe synergie i odnawiają projekt biznesowy, polegając na komplementarności obu struktur. Herbaty, czekoladki, cukry ... są teraz wyświetlane pod szyldem Terra Etica i podkreślają pochodzenie produktów: spółdzielnie producentów ekologicznych wspierane przez wymagający sprawiedliwy handel

2008 - Koncepcja kawy luzem
Café Michel oferuje pierwszą w sklepie, która zaspokaja zainteresowanie konsumentów świeżością i mniejszym opakowaniem: świeżo mieloną kawę luzem we współpracy z Biocoop.

2007 - Przejęcie firmy w SCOP
Nie znikają zmartwienia finansowe. Pracownicy, w trosce o utrzymanie lokalnych korzeni i niezależność firmy, przejmują firmę jako SCOP, aby ją uratować. Zwracają się do innego obszaru, również specjalisty w dziedzinie sprawiedliwego handlu, Ethiquable, aby skorzystać z jego doświadczenia w zbiorowym zarządzaniu firmą. To początek nowej przygody solidarności i ekonomii społecznej.

2003 - Kryzys kawowy
Kryzys na rynku kawy wpływa na małe palarnie regionalne. Café Michel nie jest wyjątkiem. W kontekście bardzo niskich cen kawy różnica między cenami sprawiedliwego handlu i cenami ekologicznymi powiększa się, a trudności finansowe narastają. Sektor kawowy we Francji przechodzi restrukturyzację i koncentruje się wokół dużych grup.

2001 - Więcej sprawiedliwego handlu
Sprawiedliwy handel zaczyna pojawiać się w społeczeństwie obywatelskim wraz z ruchem alterglobalizacyjnym i postacią konsumenta. Café Michel nadal wspiera demokratyzację oferty fair trade, wprowadzając nowe produkty: herbaty, czekoladę i cukier trzcinowy.

1999 - Nowe spółdzielnie
Café Michel wybiera nowe źródła kaw Fair Trade i organicznych: Etiopia, Boliwia, Kolumbia, Peru, Indie… zawsze pochodzące od grup chłopskich.
Praca nad pochodzeniem, sprawiedliwym handlem i produktami ekologicznymi jest coraz bardziej doceniana. To początek współpracy z wyspecjalizowanymi sklepami ekologicznymi, takimi jak Biocoop.

1998 - Wierzymy w organiczne produkty
Trzy spółdzielnie partnerskie Café Michel posiadają certyfikaty rolnictwa ekologicznego. Koszt certyfikacji, który jest istotny dla małych producentów, jest finansowany z premii rozwojowej sprawiedliwego handlu.
1996 - Rolnictwo, które wspieramy
Café Michel specjalizuje się w kawach czystego pochodzenia z trzech regionów Ameryki Południowej: Haiti, Gwatemali i Meksyku. Te spółdzielnie producentów uprawiają tradycyjne uprawy na małą skalę.

1993 - Punkt zwrotny sprawiedliwego handlu
Café Michel jest pionierem: jest pierwszą francuską palarnią kawy, która oferuje kawy Fair Trade we Francji.

1992 - Sprawiedliwe z przekonania
Michel Gélis podczas podróży na Haiti zdaje sobie sprawę z sytuacji producentów kawy. Wyjazd ten mocno go naznaczył i ostatecznie przekonał o potrzebie kupowania kawy na uczciwych warunkach. W tym czasie ruch sprawiedliwego handlu nie był znany we Francji.

1989 - Zagrożenie dla sektora kawy
Kończy się międzynarodowa umowa kawowa, która ustala ceny. To początek deregulacji sektora i ruchów spekulacyjnych.
Kawa staje się drugim po ropie surowcem pod względem wielkości handlu na świecie. Jego ofiary: mali producenci kawy, którzy mimo to zajmują się większością produkcji.

1981 - Utworzenie Café Michel
Michel Gélis tworzy rzemieślniczą palarnię w Pessac w Gironde, skupiającą się głównie na hotelach, barach i restauracjach. Jego nazwa: Café Michel.

CAFE MICHEL ekologiczna kawa

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium